• Čeština
  • English
  • Deutsch

Houslařství na Chebsku

fotos
Houslařství na Chebsku

Stálá expozice. Výstava věnována 150. výročí založení Houslařské školy.

 

Historie houslařství a Houslařské školy®

Houslařství a Luby jsou spolu spjaty již po staletí, neboť výroba nástrojů se zde traduje asi od poloviny 17. století. Tehdy krajem prošla ničivá třicetiletá válka, navíc došlo k omezení tamější těžby kovů, a obyvatelé se tak dostali do tíživé situace. Vzhledem ke skrovným možnostem obživy bylo nutné hledat nové zdroje, které by místním rodinám zajistily odpovídající živobytí. Tím se v Lubech stávají po domácku vyráběné hudební nástroje. Lubské výrobky získávají velmi dobrou pověst a stávají se vyhledávaným zbožím i v zahraničí.

Z 18. století pak máme historicky dochované jméno prvního lubského mistra houslaře. Byl jím Elias Placht, od něhož jsou známy housle z let 1690 - 1721. V roce 1913 je v Lubech a okolí v živnostenských provozovnách vyrábějících hudební nástroje zaměstnáno celkem 1595 osob.

Luby se záhy staly světoznámými ve výrobě strunných hudebních nástrojů, byly dokonce nazývány rakouskou Cremonou. Není tedy divu, že vznikla potřeba odborně pěstovat vztah k hudbě a dále rozvíjet houslařské řemeslo. Z těchto důvodů byla roku 1873 založena státní škola se dvěma odděleními - hudebním a hudebně nástrojařským. Vyučování probíhalo zpočátku na několika místech ve městě, nejvíce v budově radnice.

Na počátku 20. století se začalo s výstavbou budovy školy, ta byla dokončena roku 1911 a s menšími stavebními úpravami sloužila svému účelu až do roku 2005, kdy proběhla optimalizace školství. Výsledkem bylo přesunutí a sloučení Houslařské školy s Integrovanou střední školou Cheb.

Poválečná situace byla v Lubech složitá, přesto došlo už v roce 1946 ke znovuotevření bývalé Státní odborné školy výroby hudebních nástrojů nejprve v podobě závodní učňovské školy výrobců nástrojů. Později byl tříletý učební obor Mechanik hudebních nástrojů vyučován ve Středním odborném učilišti Luby. V roce 1989 byla výuka rozšířena i o čtyřletý studijní obor zakončený maturitní
zkouškou -  Uměleckořemeslná stavba hudebních nástrojů - strunné hudební nástroje. V současnosti probíhá výuka oborů v samostatné budově Houslařské školy, která je součástí Integrované střední školy Cheb, p. o.

Přestože tedy původně byla domácká výroba hudebních nástrojů pouze východiskem z tíživé ekonomické situace lubských obyvatel, věhlas zdejších mistrů a pevné sepětí s regionem u nás dokázaly udržet tradici houslařského řemesla až do dnešních dní.